Linköping

Guide: Bästa Caféer för Fika i Linköping 2024

Oavsett om du har tillbringat en heldag längs stadens shoppinggator eller om du behöver en paus från tentaplugget så är det alltid perfekt med en fika. 

Linköping har flera originella, trendiga och miljösmarta alternativ att välja emellan – här hittar du listan över de bästa caféerna i stan.

Bästa caféerna för en fika i Linköping

Babettes Kafferi & Bageri

Babettes Kafferi & Bageri samarbetar med små mikrorosterier som förser dem med etiskt odlat och omsorgsfullt rostat kaffe. 

Här lagas lagas och bakas allt från grunden och ambitionen är att ha utbud efter säsong och att jobba med lokala, småskaliga producenter. 

Under kafferiet ligger hantverksbageriet med brödbutik, där du kan handla stenugnsbakat surdegsbröd, bullar, croissanter och mycket mer. 

Här ordnas också många kulturarrangemang, bland annat litteratursalonger, konserter, open mic, danskvällar och konstutställningar.

Simons Rosteri & Bageri

På Simons Rosteri & Bageri är det alltid mycket folk. 

Lokalen är rustik med lågt i tak, nakna tegelväggar och en enorm kafferost längst in. 

Här bakas alla bröd och alla bakverk från grunden – av egenmalet mjöl – och du kan bland annat beställa en croissant med ost och skinka, wienerbröd med både choklad och vaniljkräm eller pizza. 

Det är dock kaffet som är kärnan i verksamheten och baristan på rosteriet är van att ta ut svängarna.

Lanemo Konditori & Bageri

På Lanemo Konditori & Bageri kan du handla över disk eller sitta ned och njuta av goda bakverk i en genuin konditori- och cafémiljö med fina detaljer från 1950-talet. 

Från eget bageri erbjuds du klassiska bageri- och konditorivaror, som smörgåstårta, sallader, bröd och kakor och konditoribitar. 

Råvarorna väljs alltid efter kvalitet och ägarna försöker så långt som möjligt använda sig av närproducerade eller svenska råvaror.

Ammos Café & Creperi

Ammos Café och Creperie serverar allt från crêpes och kaffe till färska juicer, smoothies, milkshakes och grekiska pajer. 

När du kliver in genom dörrarna slungas du hundratals mil bort och in i en annan värld – atmosfären för dig till vilken sydeuropeisk stad som helst. 

Crêpesen tillagas av den grekiske ägaren själv, på klassiskt vis på runda stekbord i fönstret – precis som på kontinenten. 

Här finns också fullständiga rättigheter för den som önskar något alkoholhaltigt att dricka.

Cirkuscaféet

Cirkuscaféet ligger i en före detta cirkusbyggnad och öppnar 05.30 alla vardagar. 

Utbudet på mat och dryck är stort, bland annat serveras räkcocktail, kebabsallad, burgare och raggmunk – till bra priser. 

Här finns fullständiga rättigheter och då och då är det livemusik i lokalen. Caféet är mysigt med inslag av 1950-tal i interiören.

Café Berget

Café Berget är ett mysigt och hemtrevligt café med anor från tidigt 1900-tal, beläget mitt i centrala Linköping. 

När du kliver innanför dörren slår historiens vingslag och tiden stannar upp för en stund. 

Caféets är en charmig oas mitt i stan, med personlig service och spännande smaker. 

Här serveras bland annat varma och kalla drycker, kakor, bakverk och maträtter. 

Dahlbergs Café

Dahlbergs Café ligger i Tornbergska gården i Gamla Linköping och har en väldigt vacker trädgård. 

Här serveras ett traditionellt sortiment av fikabröd, allt ifrån chokladbollar, pariservåfflor och hallontartalett till budapestbakelser och smörgåsar. 

Caféet serverar också enklare maträtter, som pannkakor och pajer. 

Sommartid kan du även boka en picknickkorg med en massa godsaker i samt låna filt och termos, för att sedan ge dig ut och jaga smultronställen.