Husdjur

Test: Bästa Kattmat & Kattfoder 2024

Med rätt typ av kattmat och kattfoder kan du se till att din katt får ett optimalt energi- och näringsintag varje dag.

I butikshyllorna kan du hitta kattfoder från ett flertal olika tillverkare, såväl som kattfoder från veterinärer.

Royal Canin Sterilised

Har du en katt som är steriliserad eller kastrerad behöver du ett kattfoder som är anpassat därefter.

Med Royal Canin Sterilised får du ett helfoder som passar katter i åldrarna 1-7 år och som minskar risken för övervikt.

Genom sina noga utvalda ingredienser kan Royal Canin Sterilised även reglera surhetsgraden i urinen, vilket i sin tur minskar risken för problem med urinvägar och njurar.

Royal Canin Kitten

Det är viktigt att din växande kattunge får i sig alla näringsämnen som behövs för att bli stor och stark.

Royal Canin Kitten är ett helfoder som är specifikt framtaget för kattungar (4-12 månader) som ännu inte blivit kastrerade.

Kattfodret är välsmakande och mycket lätt att smälta, något som är extra viktigt för små kattungar där matsmältningssystemet fortfarande är känsligt.

Kattmat Bozita Feline Indoor and Sterilised Kyckling

Den steriliserade katten har ett mycket lägre energibehov och har således lättare för att gå upp i vikt av vanliga kattmat.

Med Bozita Feline Indoor and Sterilised kan din katt äta sig mätt som tidigare, utan att du behöver oroa dig för att den går upp i vikt.

Bozita Feline Indoor and Sterilised är ett mycket välsmakande torrfoder som innehåller L-Karnitin, samt naturliga mineraler, samt fettsyrorna Omega 6 och 3.

Kattmat Granngården Kyckling

Kattmat Granngården Kyckling är det perfekta valet för dig som vill säkerställa att din katt får i sig mycket protein, mineraler, vitaminer och antioxidanter.

Kattmat Granngården Kyckling är ett svenskproducerat kattfoder som är mycket lätt för kattens mage att smälta och som passar alla raser och åldrar.

Tack vare den återförslutningsbara påsen håller sig maten smakrik och fräsch hela tiden!

Hill’s Science Plan Cat Young Adult Sterilised Chicken

Är din katt mellan 6 månader och 6 år är Hill’s Science Plan Cat Young Adult Sterilised Chicken ett bra kattfoder att använda.

Fodret är specifikt framtaget för kastrerade och steriliserade katter och har en mycket fin balans mellan fett och protein.

För att främja vitaliteten hos katten innehåller Hill’s Science Plan Cat Young Adult Sterilised Chicken L-lysin, samtidigt som L-Karnitin förbättrar fettförbränningen.

Guide: Hur du väljer bra kattmat och kattfoder

Att välja kattmat och kattfoder kan låta som en enkel uppgift, men sanningen är att det kan vara ganska knepigt. Det finns ett flertal saker som du kommer behöva titta efter för att säkerställa att fodret verkligen passar just din katt.

Torrfoder eller blötfoder

Det bästa är alltid att ge din tamkatt en kombination av båda delarna. Ge torrfoder på en daglig basis, men se till att åtminstone ett mål innehåller blötfoder för att säkerställa ett bra vätskeintag.

Protein

För att din katt ska må bra behöver den få i sig taurin, något som finns i kött. Därför ska du välja ett foder som innehåller höga halter med protein, gärna 50-60 % som minst.

Vitamintillskott

Om du väljer ett helfoder till din katt bör du inte tillsätta vitaminer i form av tillskott. Har du däremot ett halvfoder är tillskott mycket viktigt. Prata med din veterinär eller djuraffär vad som lämpar sig.

Topp 5 – Bästa kattmat & kattfoder [Bäst i test]