Hem & Hushåll

Bästa regntunna 2024 (Vattentunna Bäst i test)

Regntunnor har blivit alltmer populära som ett hållbart sätt att samla och använda regnvatten.

 Att ha en regntunna i trädgården ger inte bara en miljövänlig lösning för bevattning och rengöring, utan det kan också spara pengar på vattenräkningen. 

Vi tar en titt på de bästa regntunnorna på marknaden och deras fördelar för att hjälpa dig hitta den perfekta för dina behov.

Greenline 200 L Regntunna

En robust och väderbeständig grå regntunna som är tillverkad i återvinningsbar PEHD-plast. Ett praktiskt, inbyggt överfyllnadsskydd leder bort överflödigt vatten om tunnan blir full. Anslutning till stuprör och kran för avtappning medföljer.

Specifikationer

 • Vikt 5,8 kg. Mått H96/B68/D68 cm
 • Levereras inklusive barnsäkert lock

Fördelar

 • Tunnan samlar effektivt regnvattnet från taket, perfekt för att vattna trädgården
 • Enkel montering

Regntunna GARANTIA 210L

Stor och tålig grafitgrå regntunna som rymmer 210 liter, tillverkad i 100% återvunnen polypropylen som även är återvinningsbar. Ett komplett monteringsklart set som innehåller stuprörsanslutning med filtersats och samtliga slangar och skruvar. Den eleganta plastkranen i mässingsutförande ger fyra gånger snabbare vattenuttag än andra jämförbara regntunnor.

Specifikationer

 • Vikt 7,7 kg. Mått H113/B77 cm
 • Levereras tillsammans med lock och fot

Fördelar

 • Väder- och UV-beständig
 • Ekologiskt hållbar design

Greenline 100 L Vattentunna

Smal och kompakt regntunna i grå färg som passar bra i det mindre utrymmet. Tunnan levereras med lock, fot, anslutning till stuprör samt kran för avtappning. Greenline 100 liter kommer med ett inbyggt överfyllnadsskydd som leder bort vattnet om tunnan blir överfylld.

Specifikationer

 • Tillverkad i återvinningsbar och väderresistent PEHD-plast
 • Mått H123/B38 cm

Fördelar

 • Enkel att montera
 • Lång hållbarhet

Regntunna GARANTIA kantig med lock 300 liter

Extra rymlig tunna för regnvatten, i naturligt grön kulör. Rektangulär modell som kommer med passande lock och praktisk kran för vattentappning. Metallstöd som ger behållaren för ytterligare stabilitet medföljer köpet.

Specifikationer

 • Vikt 8,26 kg. Mått H92/B80/D66 cm
 • Tillverkad i väderbeständig och tålig polypropenplast

Fördelar

 • Ekologiskt hållbar design
 • Tunnan är tillverkad av återvunnen plast och 100% återvinningsbar

Regnvattentunna Rustik 240 L

För den som gillar en regntunna i vintagestil kan Rustik 240 liter vara ett alternativ. Behållaren har en exklusiv design som påminner om de originella vinfat som brukar synas i gamla filmer.

Specifikationer

 • Tillverkad i 100% polyethylene
 • Levereras med tillhörande tappkran

Fördelar

 • Skapar en trevlig atmosfär
 • Underliggande sockel i samma stil finns att köpa till

Köpguide: Vad du ska leta efter när du väljer bra regn och vattentunna

Att välja rätt regntunna är viktigt för att få bästa möjliga resultat när det kommer till att samla och använda regnvatten. Här är en kort guide som hjälper dig att välja en bra regntunna:

Kapacitet: Avgör hur mycket regnvatten du vill kunna samla genom att bedöma storleken på din takyta och nederbördsmängden i ditt område. En regntunna med större kapacitet kommer att kunna lagra mer vatten för längre perioder.

Material: Regntunnor kan vara tillverkade av olika material som plast, trä eller keramik. Plast är vanligtvis det mest populära valet på grund av dess hållbarhet och låga underhållskrav.

Design: Tänk på var du kommer att placera regntunnan och välj en design som passar in i din trädgård eller utomhusmiljö. Det finns ett brett utbud av estetiskt tilltalande regntunnor tillgängliga idag.

Lock och filter: Se till att regntunnan har ett lock för att förhindra att smuts och insekter kommer in i vattnet. Ett filter kan också vara användbart för att förhindra att stora partiklar eller löv hamnar i tunnan.

Avtappningsplats: Kontrollera att regntunnan har en lämplig avtappningsplats för att enkelt kunna använda det insamlade vattnet. Det är också bra om tunnan har en översvämningsventil för att undvika att den blir överfull.

Genom att överväga dessa faktorer och göra en noggrann bedömning kan du välja en regntunna som passar dina specifika behov och bidrar till att spara vatten och främja hållbarhet i trädgården.

Fördelar med regntunnor

Att investera i en regntunna har flera fördelar:

Hållbar vattenanvändning: Genom att samla och använda regnvatten minskar du ditt beroende av kommunalt vatten för bevattning och rengöring. Det är en miljövänlig praxis som främjar hållbar vattenanvändning.

Ekonomiska besparingar: Genom att använda regnvatten istället för att använda dricksvatten till bevattning av trädgården kan du minska dina vattenräkningar betydligt över tid.

Minskad översvämning: Genom att samla upp regnvatten i en tunna kan du bidra till att minska risken för översvämningar. Istället för att vattnet rinner av och orsakar problem kan det användas i trädgården eller långsamt släppas ut på ett kontrollerat sätt.

Förbättrad växttillväxt: Regnvatten anses vara mer fördelaktigt för växter eftersom det inte innehåller kemikalier eller tillsatser som finns i många kommunala vattenkällor. Växterna trivs ofta bättre och får en hälsosammare tillväxt.

Minskad vattenstress: Under torra perioder kan det vara svårt att få tillgång till tillräckligt med vatten för att hålla trädgården frisk och frodig. Med en regntunna kan du ha en reserv av regnvatten att använda under sådana perioder och minska stressen på växterna.

Minskad vattenavrinning: Genom att samla upp regnvatten minskar du mängden vattenavrinning som kan föra med sig föroreningar och kemikalier från marken till närliggande vattendrag. Det hjälper till att skydda den lokala vattenkvaliteten.

Sammanfattningsvis ger en regntunna både ekonomiska och miljömässiga fördelar. Genom att använda regnvatten effektivt kan du spara pengar, minska vattenstressen för växter och bidra till en hållbarare användning av naturresurserna.

Nackdelar med regntunnor

En potentiell nackdel med regntunnor är att de har en begränsad kapacitet för att lagra regnvatten. Beroende på takytans storlek och nederbördsmängden i området kan tunnan snabbt bli full och översvämma. Detta kan vara speciellt problematiskt under perioder med intensivt regn, då regntunnan kan bli överbelastad och vattnet går förlorat istället för att kunna utnyttjas på ett effektivt sätt. Det kan kräva extra ansträngning att hantera och reglera vattenflödet för att undvika eventuella översvämningsproblem.